09-04-2016 Seminar ITF,  A’Class Umpire Certificaat Sabum Henk Schaaij Londen

Zaterdag  4.30u vertrokken wij, Sabum Henk en BooSabum Arie, naar Schiphol .Om 6.00u waren wij op de luchthaven waar wij zonder vertraging om 7.20u de lucht in gingen. Om 7.30u Engelse tijd arriveerden wij op luchthaven Heathrow. Een taxi gezocht en naar de Brunel University gereden waar de seminar was. Het was  op een universiteit voor sporters, waar we aankwamen om  8.30u, iets te vroeg  aangezien het seminar pas om 10.00u begon.

Om 9.00u ging de deur van het gebouw open en konden wij de locatie in waar het seminar gegeven werd. Er was nog niemand aanwezig, zelfs niet van de organisatie. Koffie of thee was daar niet te krijgen, jammer. Waardeloze ontvangst vond ik het. Om 9.30u kwamen er medecursisten, die zijn ergens voor ons koffie en thee gaan halen . Om 9.45u kwam Master Perez met tolk Marc binnen. Nog steeds geen koffie. Om 9.55u was daar dan eindelijk de koffie! Waar onze mede cursisten het hadden gehaald?? Geen idee.

Om 10.00 start de cursus met een filmpje van een oude Taekwon-Do wedstijd. Hierna begint Master Perez, hij is Umpire Directeur ITF Taekwon-Do van Europa, in het Spaans, de cursus. Hij heette iedereen van harte welkom. Zijn tolk vertaalde het,ik moet zeggen deze twee eenheid werkte perfect. Master Perez zei dat het belangrijk is dat de scheidsrechters een bijdrage leveren met hart en ziel aan het Taekwon-Do. Hij noemde het de SPIRIT van de persoon die bezig is met Taekwon-DO.

Iedere wedstrijd is belangrijk waar dan ook en in wat voor land dan ook. De regels moeten ook overal hetzelfde zijn. Met een WK opkomst, waar we de beste sporters van de wereld verwachten, moeten wij zorgen, als scheidsrechters, dat we er klaar voor zijn. A: Dat we de regels goed toepassen . B: Dat we de kennis bezitten die nodig is om de beste sporters een eerlijke wedstrijd te geven. C: De controle over het veld niet verliezen. Alles heeft namelijk zo zijn invloed, denk aan: coaches, medesporters, publiek. D: Zorg dat je uitgerust en goed voorbereid bent . De sporters trainen er maanden voor om op het WK te presteren. Laten wij als scheidsrechters ons dan ook goed voorbereiden op het WK 2016.

We zijn hier niet alleen om van Master Perez de regels van het Taekwon-Do te leren, maar we zijn hier ook om van elkaar te leren, zodat we er allemaal beter van worden en de  verschillen in het vak scheidsrechter er uit gefilterd worden. Dat wij als scheidsrechter de jurisprudentieregel wel eens moeten toepassen is dan een kwaliteit van een scheidsrechter die dit rechtvaardig moet uitvoeren.

Echter, de regels van de Generaal moeten worden gevolgd. Elke regel heeft een rede of spirit. Wij moeten uitkijken dat we de regels goed uitvoeren . Iedere scheidsrechter heeft zijn eigen karakter en zal ook door die bril kijken. Dit kan dus niet volgens de Generaal. Ook de coaches moeten  zich hierin verdiepen, daar zij indien nodig, via de officiële weg moeten kunnen  protesteren. Er zijn ook coaches die denken dat zij de regels beter kennen dan de scheidsrechter. Ook op dit seminar zijn coaches, die ook scheidsrechter zijn . Een coach moet behoudend optreden tijdens een wedstrijd. Ook zie je dat er in een wedstrijd van coach gewisseld wordt ,dit mag niet zonder toestemming van de scheidsrechter. Ook moet hij goed gekleed zijn, schoenen aan, lange trainingsbroek en trainingsjas. En beslist geen dobok, per veld ook maar 1 coach. Bij een blessure beslist de dokter of de sporter mag doorgaan of moet stoppen. Er kwam een opmerking over de kwaliteit van de dokter. Master Perez  zegt hierover dat je er vanuit mag gaan dat, op een internationaal toernooi, dit in orde is en dat de dokter beslist. Scheidsrechters moeten tijdens de wedstrijd goed opletten bij stoten ofwel trappen naar het hoofd. Dat, als de sporter verschijnselen van en knock-out aan geeft en toch door wil gaan, je bij de eerst mogelijke 2e fase in het gevecht deze dan stop legt en vervolgens de dokter laat komen. Officiële protesten moeten binnen 5 minuten bij de hoofdscheidsrechter zijn ingediend. Een scheidsrechter moet overleggen met een coach, niet dicteren. Dit moet natuurlijk wederzijds zijn. Bij een meningsverschil , blijf kalm en wordt niet boos, ook als een coach buiten zijn boekje gaat. Als scheidsrechter moet je het overzicht behouden. De coach moet via de hoofdscheidsrechter terecht gewezen worden. Er mogen geen bandages aan zowel handen als voeten gedragen worden. De handschoenen en voetbeschermers moeten aan de bovenzijde dicht zijn .

Na het bespreken van de regels zijn we van 12.00u t/m 13.00u naar de sporthal gegaan, deze lag naast de hal waar wij het seminar hielden.  Daar hebben we de praktijk van het seminar gehad. Diverse wedstrijden tuls en sparren, zowel bij de jeugd als senioren. Deze werden dan door de cursisten beoordeeld en er was een veldscheidsrechter.

Na de pauze, begonnen we om 13.45 weer met een uitleg van de praktijkles.

Bij de tuls zijn er diverse minpunten besproken, ook was er nog een meningsverschil tussen enkele Engelse coaches en Master Perez . Master Perez zou deze week nog uitzoeken wat de juiste uitleg was van dit onderwerp. Bij de tuls moet je binnen 3 seconden starten, te laat starten betekent 0 punten, ook als je onderweg in een tul langer dan 3 seconden stil staat. Val je tijdens een tul is ook 0 punten. Bij de tuls moet worden opgelet dat deze in goede vorm, snelheid, kracht, ritme en concentratie (rustmoment) gelopen wordt.

Om 16.00, na een kleine pauze heeft Master Perez nog enkele wedstrijdschema’s uitgelegd: 16’’, 8’’, 4’’, halve finale en de finale. Dit vanuit diverse aantallen van deelnemers. Na een evaluatie van de middag werd het seminar om 17.00u afgesloten.

Het seminar was goed voorbereid en nuttig.  Nogmaals bedankt Master Perez en zijn indrukwekkende tolk Marc! Wat betreft de inwendige mens had het beter gekund.

Op naar het vliegveld en om 19.15u de lucht in en rond 21.00u Nederlandse tijd geland. Ik heb daarna Sabum Henk thuis gebracht en was rond 23.30u thuis in Lekkerkerk. Al met al een mooie leerzame dag. Sabum Henk, bedankt voor je gezelligheid en Joke voor de gastvrijheid, omdat ik bij jullie mocht overnachten.

Groet,  Arie Hoogendoorn

 

Volgend
Vorig