4 februari  2017; een dag met een gouden randje

Om 6.00u vertrok ik naar de Meern om daar Senior Master Steve, sabum Henk en  boosabum Ricco op te halen, zodat we met zijn vieren naar Bochum konden rijden. Daar was een seminar bij sabum Gerard Galinski, onderleiding van GM Niccolls.

Via de A 12 belandden wij toevallig bij een benzinestation voorbij Arnhem . Laat daar nou net de koffie warm zijn,  zodat Senior Master Steve ook een lekker bakkie kon nuttigen. Na een voorspoedige reis kwamen we om 9.15u aan in Bochum. Zo aan de buitenzijde een oud uitziende sporthal, maar aan de binnenzijde gewoon een goed onderhouden sporthal.

Wij waren dus goed op tijd, want de seminar begon pas om 10.30u. Koffie, dat is in Duitsland een unicum.  Senior Master Steve beweerde dat hij dit had geregeld!  Als je zo op tijd bent is het een mooi gezicht als je zo al die sporters binnen ziet komen. Voorzichtig die koppies door de deur naar binnen kijkend, van wie zijn er allemaal. Nou, wij waren er al een poosje.

Om 10.30u waren er 2 Masters uit Italië, 1 uit Slovenië, 2 uit Nederland en in de loop van de dag kwamen daar nog Duitsland en Polen bij.  Aanwezige landen: Duitsland, Oostenrijk, Albanië, Engeland, Italië, Slovenië, Polen, Ierland ,Tsjechië en Nederland.

Om 11.30u heette sabum Gerard ons welkom en in het bijzonder Grand Master Trevor Nicolls en de vijf masters uit de andere landen. Nadat de agenda was uitgelegd startte de seminar, onder leiding van GM Nicolls. Ik zal een kleine toelichting geven hoe het in zijn werk ging.

“SPARREN”   was het eerste onderdeel  10.30u t/m 12.30u.

Iedereen had een vaste partner opgesteld in een lange rij. De gehele sessie werd geleid door GM Nicolls, geassisteerd door master Toriano en nog een Taekwon-Doïn uit Italië. De training begon met een enkele stoot, daarna met een dubbelstoot,  gevolgd met een counter. Zo werd de training voortgezet in diverse varianten. Ook werden de specifieke technieken van het Taekwon-Do uiteen gezet.

Sparren moet natuurlijk gaan, sparren moet automatisch gaan, sparren moet met plezier gaan, Sparren moet niet gaan van  even denken en dan reageren, sparren moet gaan met energie, sparren moet positief zijn, sparren moet gaan om een ander uit te schakelen. Dus snelheid , kracht en souplesse. Ook werden diverse vuist- en voetcombinaties uitgelegd,  zowel de aanval als de verdediging als wel met een counter of met een dubbele counter. Nadat dit allemaal uitgelegd was mochten de vuisten en voetjes van 80 Taekwon-Doïns in diverse sparringsrondes de gedane kennis tot uitvoering brengen.

12.30u: pauze. Bij de kosten van het seminar zat een kleine lunch met wat drinken en fruit.

De groepsfoto was direct na de pauze,  even passen en meten,  ik vind dit altijd leuk onderdeel.

_dsc1731

Breken dit was het volgende onderdeel,  GM Nicolls laat zien dat er veel manieren zijn om te breken. Angst in een slechte raadgever, zegt hij. Onbesuisd is zeer gevaarlijk. Goed breken is dus ook trainen. Je hebt de juiste combinatie nodig om goed te breken. Concentratie, de stand van het lichaam, wanneer en hoe gebruik je jouw kracht en je geest. Je moet alles samen kunnen brengen(talent).

Eerst werden de grote kussens tevoorschijn gehaald,  zodat daar eerst op kon worden geoefend. Hierna het echte werk, er waren 4 breekbokken. Je moest eerst met de vuist breken en daarna met de voet . Het was een prachtig gezicht en iedereen genoot hier zichtbaar van ,wat een geknal was het!

Om 15.00u stopte de training op de planken,  iedereen moest toen opstellen.  GM Nicolls mocht een paar diploma’s uitreiken en wel  2 keer een 1e dan, 1 keer een 3e dan en 1 keer een 4e dan. Na de uitreiking werden de Taekwon-Doïns op dangraad verdeeld in diverse groepen. Er  werden onder leiding van de masters diverse tuls naar dangraad uitgelegd en geoefend. Om 16.00u werd er gestopt en gingen we weer opstellen. Nu mochten de 6e danners naar voren komen en master Toriano liet de 6e danners diverse hoge tuls lopen. GM Nicolls liep tussen de rijen door en corrigeerde hier en daar wat acties. Uiteindelijk mochten de 5e, toen de 4e, de 3e, de 2e en uiteindelijk de 1e danners meelopen, zodat ieder op zijn eigen niveau het seminar kon afsluiten.

Aan het einde van de dag kreeg master Henk Zonsveld de leiding over het seminar.  Hij heeft een paar (speciale) eenvoudige uitvoeringen van Chon JI tul aan de Taekwon-Doïns geleerd. Even heerlijk ontspannen en er werd ook gelachen om deze nieuwe vormen van Chon Ji tul.

Aan het einde van de dag was er ook nog wat officieel gedeelte. Sabum Caushi  Bujar-Ari  werd gepromoveerd tot 7e dan. De vreugde was groot bij master Caushi. Hij werd door iedereen van harte gefeliciteerd.

Wij dachten dat het nu werd afgesloten werd maar daar was nog een promotie . Een verassing, echt wel. Onze president van de ITF Royal Dutch werd ook gepromoveerd naar de 7e dan. Master Hennie Thijssen zag het levenslicht in Nijmegen in 1954 geboren in gezin met 7 kinderen. Hij is met zijn jeugdvriend begonnen met Taekwon-Do bij de toen boosabum (nu Grand Master) Karel van Orsau. Master Hennie was toen 16 jaar. Hij is dus 47 jaar bezig met Taekwon-do. Hier wat mensen met wie Master Hennie heeft getraind:  Jimmie Rommy, Bart Stokhof, Henk Meier, Wim Bos, Jan Koster, de Wattimena’s , Tapilatu, Hans Beurskens, Herman Burgers en natuurlijk onze Senior Master Steve Zondag!  Zomaar een paar mensen waar master Hennie mee heeft getraind en waar hij bestuurlijke functies mee heeft gedaan.

Master Hennie was ook verrast al vond hij het wel vreemd dat op het einde zijn familie aanwezig was. Maar zijn zoon had onlangs beloofd dat hij een keer zou komen kijken als zijn vader bezig was met Taekwon-Do. Nou, hij was bezig met Taekwon-Do, op de manier waarop Hennie uitblonk,  vol passie en energie, hij was aan het einde van het seminar dan ook helemaal gesloopt. Hij had een kleur op zijn gezicht. Hij was totaal uitgeblust (Hij had dan ook wel 11 tuls gelopen).

Gefeliciteerd,  dat werd hij!  Fantastisch toch als je zo een gelukkig mens ziet!  Een prachtig einde van een goed georganiseerd seminar. Na het seminar was er nog een drankje en een hapje en werd er nog wat nagebabbeld met elkaar .

Om 19.00u zijn we huiswaarts gegaan en kwam ik om 21.30u weer thuis.  Een hele geslaagde dag met 90 Taekwon-Doïns waarvan 18 uit Nederland. Een dag met een gouden randje!

Boosabum Arie