6e Royal Dutch Day

Afgelopen zondag 8 februari vond de 6e ITF Royal Dutch Day plaats in Asperen. Er waren bijna 200 deelnemers, waarvan er 60 gezellig hebben gedineerd na afloop.

Vorig jaar was grandmaster Nicholls speciaal voor Ella Zondag uit London overgekomen en had hij ook een training verzorgd tijdens de Royal Dutch Day. Dit jaar hadden we 6 verschillende onderdelen verzorgd door diverse specialisten.

De dag begon na het welkom heten van de deelnemers, het publiek en senior master Zondag, master Braemer (uit Duitsland) en master Zonsveld, met het uitreiken van de 4e dan diploma’s voor sabum Geijsberts en Sabum van Dam door senior master Zondag. Sabum van Dam gaf ook plenair de warming-up. Het was een uitdagende warming-up met veel speelse evenementen. Na de pauze gaf master Braemer met veel enthousiasme een klassieke warming-up.

Na de warming-up, werden in een circuitvorm de onderstaande vormen aangeboden tot ongeveer 15.30 in de middag

Shaolin Kung fu door Sifu (meester) Teunissen en twee assistenten. Shaolin Kung fu staat bekend als de Chinese moeder van alle martial arts. Er zijn ontzettend veel onderdelen in Kung fu. Voor de lage banders lag het accent op wapentraining door middel van de lange stok, de hoge banders kregen les in vitale punten en het herstellen na impact door middel van traditionele massages. De dangraadhouders gingen in op Qigong. Hier probeert men letterlijk de Chi (energie) te cultiveren. Dat is een van de pijlers van de Chinese geneeskunde.  Voor sommigen zeer interessant, maar voor anderen iets wat niet past bij martial arts. Toch horen Chi, de meridianen en alles wat vanuit het taoïsme komt van oorsprong wel degelijk bij de martial arts.

Korean Kickboxing door sabum John van de Water. Hij geeft behalve Taekwon-Do ook kickbokstraining. Bij dit onderdeel werden de deelnemers flink aangepakt! Een intensieve vechtsport work out op kussens en met beschermers op elkaar.

Tuls door de vaste leden van de commissie technische opleidingen, boosabum Van Elzelingen, Van Straaten en sabum Schaaij. Bij dit blok werden de leerlingen opgedeeld en kregen ze verdieping in de tuls. Master Braemer en Master Zonsveld sprongen uit enthousiasme regelmatig bij ter ondersteuning.

Hosinsul door boosabums Gelijnse en Vossen. Beiden hebben zich al jaren verdiept in diverse zelfverdedigingsvormen buiten het Taekwon-Do. Het accent lag dan ook op grappling en MMA (Mixed Martial Arts). De deelnemers moesten  bij dit onderdeel veel op de grond werken en dit was zwaar, maar voor een Taekwon-Doin interessant om eens te ervaren.

Yoga/Meditatie door sabum Thijssen. De geest is sterker dan het lichaam. Sabum Thijssen gaf diverse vormen van yoga en ademhalingstechnieken gecombineerd in meditatievormen. Voor een aantal hopelijk een mooie ondersteuning om toe te passen in het dagelijks leven of bijvoorbeeld om meer focus te krijgen in de tuls. Sabum Willem Jansen gaf tijdens dit onderdeel nog een korte PowerPointpresentatie over de trilogie Taekwon-Do, De weg naar succes die vanaf donderdag 12 februari te koop is.

Wedstrijden door sabum Geijsberts en boosabums Hendriks, Lakshminarain en Benda. Vanuit de scheidsrechterscommissie waren er 2 wedstrijdonderdelen, namelijk tuls en sparren. De deelnemers kwamen niet alleen als deelnemers in actie, maar ook als scheidsrechter zelf. Dit was een goede ervaring om eens op een andere manier in aanraking te komen met wedstrijden. Sabum Dijkhuizen en boosabum Valkenhoff hebben kinderen deze dag ook op de vertesprong getraind. Dit als voorbereiding op het Open NK van zaterdag 14 maart.

Na de pauze is ook de selectie bekend gemaakt voor het EK in Slovenië , in juli 2015. De geselecterden zijn: Beuk (Martin) van Straaten, Dirk Netten, Sander van Velzen, Otto van Elzelingen, Lisanne Behonek, Amy van der Veer, Britt Troudes, Jolijn Van Eisden en Ilhame El Kafroune.

Op het einde van de dag hebben we centraal nog enkele tuls gelopen en afgesloten met stretchen en meditatie. We kijken terug op een geslaagde dag en zullen uiteraard volgend jaar weer een mooie ITF-Royal Day organiseren!

Sportieve groet,

Namens het CTO

9 (4)

Volgend
Vorig