Bezoek aan TA Leerdam

Op 18 september 2013 ben ik in Leerdam geweest. Iedereen weet dat daar de glasfabriek staat. In 1977 is de Familie Muslu naar Nederland gekomen omdat er arbeiders nodig waren om de glasfabriek draaiend te houden, daar er in Nederland te weinig arbeiders waren om dat werk te doen. Halil Muslu 47 jaar en Henk Schaaij 54 jaar beiden in 1983 begonnen met Taekwon-Do in Leerdam en wel bij Koguryo van John Keiluhu. Halil haalde zijn 1e Dan Examen bij Karel van Orsouw NTA, 2e Dan NTA, 3eDan TBN en zijn 4e Dan weer bij Karel van Orsouw UTI. In het jaar 1990 werd door Halil Muslu al les gegeven in Taekwon-Do in Leerdam en Asperen. Later in 1991 is Sabum Halil begonnen in gymzaal west te Leerdam met zijn eigen school. Sabum Halil woonde in dezelfde straat als Sabum Henk en vroeg of hij bij hem op de club wou komen. Sabum Henk vond dat een goed plan en zo is de samenwerking begonnen met als naam Taekwon-Do Academy Leerdam. Ook werkten ze samen op de glasfabriek, zo is ook de vriendschap ontstaan die tot op de dag van vandaag nog super is. Sabum Henk 1e Dan 1992 WTF, 2e Dan UTI 1998, 3e ITF en de 4e Dan ITF. In 1994 zijn zij op een nieuwe locatie begonnen en wel in de Boetuisstraat, ook in Leerdam. I n 2003 is Halil gestopt met actief zijn met Taekwon-Do. Hij is begonnen met een Fitness Centrum en had toen geen tijd meer om actief Taekwon-Do te doen. Sabum Henk is toen alleen met de Taekwondo Academy Leerdam verder gegaan en zie, ik ben nu op zijn school. Op dit moment wordt Sabum Henk bijgestaan door Boosabum Fitzgerald Pattinasarany 2e Dan, Boosabum Dewy Donga 1e Dan en Boosabum Rico Brand 1e Dan.

Het fitnesscentrum Fam. Fit Muslu en de Dojang Van Sabum Henk zitten in hetzelfde pand aan de Boetuisstraat. Dit pand is toch wat aangetast door de tijd en er was toch wel behoefte aan een nieuwe locatie, ook het leden aantal was fors gestegen dus er was behoefte aan meer ruimte. De familie Halil Muslu heeft toen een nieuw pand laten bouwen aan het Schaiksehof 6. Ook is er een nieuwe Dojang in het nieuwe pand gekomen, dus zitten ze nu in een prachtig nieuw pand. Op 7 september 2013 was ik uitgenodigd om bij de opening van dit prachtige pand van de Familie Fit Muslu te zijn. De Burgemeester van Leerdam heeft de opening gedaan, en zo kon de prachtige locatie starten. Er staan heel veel nieuwe fitnessapparaten in om fitter en wel sterker en gespierder te worden. In de nieuwe Dojang van een dergelijk 100 vierkanten meter is alles nieuw, ook hangen er spiegels in zo dat je eigen training goed kan volgen, Sabum Henk mag er trots wezen met zo’n mooie Dojang.

Ik was dus op 18 september bij de training van de junioren aanwezig, er waren 22 sporters en om 17.50 startte de training met het groeten naar de grondlegger en het groeten naar Sabum Henk. Deze werd geassisteerd door 2 assistenten en wel Boosabum Dewy en Boosabum Rico. De warming- up werd door de Sabum zelf verzorgd en daarna werden de standen en techniek trainingen voortgezet door de assistenten onder supervisie van Sabum Henk. Al gauw was iedereen druk met Taekwon-Do.

Ook heb ik gesproken met Dewy van 12 jaar zij heeft de groene band en is al lid vanaf 2010.Ze volgt de 1e klas van het voortgezet onderwijs, Kader Beroeps. Zij woont met papa, mama en broer Diego in Leerdam. Zij vindt Taekwon-Do een leuke sport waar zij haar energie in kwijt kan. De techniek dan wel tuls vindt zij het leukste van het Taekwon-Do, sparren vindt ze minder maar ze doet wel altijd haar best bij het sparren. Ze heeft nog geen wedstrijden gedaan, dat vindt ze nog te spannend, dus daar doet ze nog niet aan mee. Dewy zou ook graag op anderen dagen willen trainen, dat zou haar beter uitkomen. De training van Sabum Henk vindt zij leuk en ze wil graag de zwarte band halen. Als anderen hobby’s vindt ze voetballen, computeren en tv kijken leuk. Dewy is een spontane leuke meid die gewoon Taekwon-Do wil doen op haar eigen manier, lekker relaxt man. Zij vindt de nieuwe Dojang schitterend.

Ik heb ook met Aeneas gesproken, deze Taekwondoka zit barstensvol met talent. Ik ken hem, omdat wij(Sabum Henk/Boosabum Arie) hem examen hebben afgenomen. Rood/zwarte slib en hij cum laude geslaagd is. Hij trainde veel samen met een jongen die eveneens veel talent bezit, helaas is hij geëmigreerd naar Turkije. Aeneas is 11 jaar en is al lid vanaf 2008. Hij woont met zijn papa en mama, zus, stiefzus en stiefbroer in Leerdam. Hij traint 3 keer in de week in de Dojang en thuis gaat hij rustig verder. Sparren of tuls,het maakt hem niet uit, hij gaat ervoor, hij zegt: “gewoon keihard trappen, stoten, jopen of gewoon technisch de tuls lopen”. Hij vindt het ook fijn om les te krijgen van Boosabums Ricco en Dewy, kortom hij is gewoon leergierig. Ook heeft hij al wedstrijdervaring, in 2012 op de NK is hij 1e geworden bij de tuls en 2e geworden bij het sparren. Ook dit jaar wil hij weer naar het NK en is daar voor hard aan het trainen. Beste mensen, in de glasstad woont al een wereldkampioene, Ilhame El Kafroune, ook zij heeft haar sporen achter gelaten bij Taekwon-Do Academy Leerdam. Maar Aeneas zegt ook, dat hij Europees en ook Wereldkampioen wil worden. Dat zou mooi zijn, niet dan!!! O ja, het lijk hem ook wel leuk om een poosje in Korea te trainen, het kan allemaal niet op.

Beste Aeneas, doe het maar rustig aan en doe het stap voor stap, dan komt het allemaal goed met jou! Hij heeft ook nog tijd voor hobby’s, de Playstation, vechten? En voetbal. De training van de junioren zit er op, het is 19.00 uur er wordt opgesteld en afgegroet.

Keurig op tijd om 19.00 uur staat de senioren groep gelijk klaar om te beginnen en op te stellen. Ze groeten naar de grondlegger, en naar Sabum Henk. Ongeveer 12 senioren zijn aanwezig, ook is assistent 2e Dan Boosabum Fitzgerald aanwezig. Ook was er een gast en wel Boosabum 2e Dan Arie Prins uit Houten. Daar ik nog wat foto’ wilden maken met Sabum Henk en Sabum Halil, werd de warming-up deze avond verzorgd door Boosabum Arie Prins. Wij zijn toen wat foto’s buiten voor het nieuwe pand gaan maken met de trotse Heren Sabum Henk en Halil. Ook spraken we even over, wat een karwei het was geweest, wat betreft de verhuizing. En dat ze via deze weg alle leveranciers en vrijwilligers willen bedanken voor de medewerking die zij hebben verleend, want dan was dit allemaal gewoon niet mogelijk geweest!

Ook de Sabums en de familie Muslu zitten er behoorlijk doorheen, al die arbeid en spanning gaat niet in je koude kleren zitten. Ze denken nu dat alles klaar is, en alles begint te lopen zoals zij willen, nu de druk wat van de ketel gaat. Nu kunnen ze ook weer wat aan andere dingen gaan denken. In het gesprek, wat ik met Sabum Halil had, dacht hij er toch weer wat serieuzer over, om met Taekwon-Do te beginnen, en hij denkt zelfs aan een 5e Dan. En waarom niet, hij is nog lid van zowel Taekwon-Do Academy Leerdam en ITF Royal Dutch, gewoon doen, ik zou het fantastisch vinden!

Het werd weer tijd om met Sabum Henk naar de Dojang te gaan, zodat hij zelf weer de les over kon nemen van Boosabum Arie. De mannen waren er klaar voor en gingen aan de slag met de 1 en 2 staps. Ik zelf ging in gesprek met een leerling, en wel Naomi Ridderhof.

Naomi is 19 jaar en heeft de zwarte band, zij woont met haar ouders en zusje Demi in Leerdam. Zij volgt in Utrecht het sportcollege en hoopt in 2014 examen te doen. Daarna wil ze in Amsterdam de opleiding algemene sportlerares volgen. Naomi is het afgelopen seizoen diverse keren tegen blessures opgelopen, maar is nu weer helemaal fit en wil weer vol gaan trainen en sparren. Sparren is haar ding, het afgelopen seizoen is zij eerste geworden op NK en wil, dat weer worden. Tuls vindt zij minder spannend en ook de 2e Dan, daar is zij nog niet aan toe. Nou Sabum Henk, er is werk voor jou aan de winkel. Naomi traint 2 keer per week en wil ook de centrale trainingen gaan volgen. Als hobby doet zij aan het snowboarden, het kan niet hard genoeg gaan vindt zij. Beste Boosabum Naomi, doe je best, misschien zit er dan een plaats voor jou in het nationale team!

De les was om 20.15 uur afgelopen, omkleden en gezellig wat napraten over Taekwon-Do en met een kopje koffie of thee, want de bar was open. Een prachtige locatie helemaal nieuw, alles voorhanden zelfs fysio als dat nodig is. Beste Sabum Henk Schaaij, de toekomst ziet er rooskleurig uit, voor jou en Taekwon-Do Academy Leerdam, goede leerlingen, een fijne hoofdleraar en goede assistenten. Mag ik jullie bedanken namens ITF Royal Dutch voor het gast zijn bij jullie. Wij wensen Sabum Henk Schaaij en de Family Fit Muslu veel succes en sportplezier op jullie nieuwe locatie aan de Schaiksehof 6 Leerdam.

Volgend
Vorig