Ella Zondag

Overlijden Ella Zondag, bestuurslid Stichting ITF Royal Dutch

Iedereen maakt in zijn leven momenten mee die we liever niet zouden willen meemaken. Ondanks we met elkaar de laatste tijd wisten dat het onvermijdelijke eraan zat te komen kwam het bericht van het overlijden van onze ITF Royal Dutch medebestuurster Ella Zondag – Bode uit Alphen aan den Rijn op 15 november als gevolg van de ziekte A.L.S. toch nog onverwacht. Nu dat moment zich daadwerkelijk heeft voorgedaan komt het erop aan dat we samen met de familie Zondag en Bode als “Taekwon-Do familie” het verlies en verdriet kunnen delen. Op uitnodiging van de familie hebben we op een respectvolle manier afgelopen vrijdag 21 november de laatste eer kunnen bewijzen aan Ella.

Wanneer ik zo’n meer dan 40 jaar terugkijk in de tijd dan zie ik gedurende die gehele periode steeds weer op club- of bondsniveau haar grote inzet, liefde, betrokkenheid en passie voor onze prachtige kunst Taekwon-Do terugkomen. Voor het Taekwon-Do in het algemeen en onze Stichting ITF Royal Dutch is ze van onschatbare waarde geweest. Ook kan ik me nauwelijks een bijeenkomst of activiteit voorstellen waarbij zij niet samen met haar man en medebestuurder Master Steve Zondag aanwezig was. Ze was altijd op de hoogte van de zaken die speelde in Taekwon-Do land en ook privé toonde ze altijd veel interesse.

Ella was punctueel en haar creativiteit was een sterke eigenschap als ik denk aan bijvoorbeeld de start en verdere ontwikkeling van onze stichting. De zaken die geregeld moesten worden werden dan ook tot in de puntjes geregeld, ook al moesten we tot in de kleine uurtjes doorwerken. Ik denk bijvoorbeeld hierbij aan het Royal Dutch embleem, de naam van de stichting, het uitwerken van reglementen, het schrijven van artikelen, het organiseren van wedstrijden, het boeken van hotels en vluchten, het organiseren van seminars, etc., etc.!

En dan ging het bij de activiteiten niet alleen om NK’s, EK’s en Wk’s waar we als organisatie veel prijzen hebben behaald maar ook om andere activiteiten zoals bijvoorbeeld de Dangraadexamens die Ella samen met Master Steve jarenlang mede heeft verzorgd (uitnodigingen versturen, filmen van de examens voor de evaluatie, etc.). Voor haar grote inzet heeft ze van de ITF Royal Dutch een erelid certificaat mogen ontvangen en van de Internationale Taekwon-Do Federatie zelfs een 1e Ere Dangraad. Uit handen van ITF president Grootmeester Choi Jung Hwa, de zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do heeft ze zelfs de Choi Awards Choi Family Star ontvangen, de hoogste onderscheiding binnen de ITF!!

Ik vind het fijn dat Ella gedurende het afgelopen jaar nog een aantal mooie Taekwon-Do activiteiten in binnen- en buitenland heeft kunnen bezoeken en daarvan ook heeft genoten!

Namens het bestuur van de Stichting ITF Royal Dutch, alle aangesloten scholen en andere betrokkenen van onze stichting wil ik je bedanken Ella voor alles wat je voor ons en iedereen gedaan hebt. Ook om als bestuurslid met je te mogen samenwerken en voor het feit dat je veel mensen hebt kunnen inspireren om de doelstellingen van onze prachtige kunst Taekwon-Do te leren kennen en waarderen!

Uiteraard wil ik ook GM Trevor Nicholls, zijn assistent Sabum Yogi Chand en andere aanwezigen van de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF van GM Choi Jung Hwa hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid tijdens het afscheid van Ella.

We wensen de hele familie Zondag en Bode heel veel kracht toe. Ook hopen we dat de weg of “Do” die Ella tegemoet gaat haar veel vrede en rust zal brengen en dat ze ons altijd zal blijven inspireren!

We zullen je missen Ella en nooit vergeten!!!!

Sabum Hennie Thijssen

Voorzitter ITF Royal Dutch