Informatie Special Needs Taekwon-Do

Beste schoolhouders en commissieleden van ITF Royal Dutch

Zoals jullie waarschijnlijk weten heb ik me vanuit zowel persoonlijke interesse als voor de Royal Dutch in het afgelopen jaar ook georiënteerd op het special needs Taekwon-Do Zo heb ik oa. wat literatuur bestudeerd en o.a. een gesprek gevoerd met Ben Evans hierover tijdens de WK in Brighton en met enkele betrokkenen (familieleden van deelnemers, instructeurs van enkele landen).

In principe is het mogelijk dat iedere schoolhouder dit kan aanbieden. In het belang van de betrokken special needs Taekwondoïn lijkt het me wel raadzaam dat men in grote lijnen op de hoogte is van de didactische, pedagogische en psychologische uitgangspunten omtrent deze doelgroep! Het gaat om een doelgroep met bijvoorbeeld syndroom van Down, Autisme waarin ook een aantal gradaties zijn, etc.

specialneeds

Om je daarbij voor een deel te helpen is het mogelijk om je vrijblijvend bij Ben Evans aan te melden. Voor 100 dollar per jaar kun je je aanmelden en daarvoor kun je ook online begeleidingslessen ontvangen als ondersteuning voor je lessen en een certificaat (zie de website specialneedstaekwondo.org). Het lijkt me raadzaam om extra cursussen te volgen op dit gebied indien je van plan bent deze doelgroep lessen op clubniveau aan te bieden, daarnaast ook om het doel, de aanpak en de wijze van begeleiden en examineren te bespreken met je leden en instructieteam!

Het bestuur en het Dangraadcollege van ITF Royal Dutch gaat met elkaar in de komende tijd eens bestuderen op welke gepaste wijze we een beleid, graduatiesysteem en Dangraadexamen op bondsniveau kunnen gaan invullen en afnemen om te voorkomen dat er een tweespalt gaat ontstaan tussen de reguliere examens en het special needs examen. Jullie ideeën daarbij zijn uiteraard van harte welkom omdat dit de integratie van de doelgroep in of naast het reguliere Taekwon-Do zal bevorderen!!

Ik hoop jullie in voldoende mate op de hoogte te hebben gebracht van de mogelijkheden en de voornemens van ITF Royal Dutch op dit moment.

Hartelijke groeten/Taekwon,

Master Hennie Thijssen
Voorzitter ITF Royal Dutch