4e dan voor Beuk van Straaten!

Allereerst hartelijk gefeliciteerd Sabum Beuk met het bereiken van deze prachtige mijlpaal!

In een vroeg stadium en in overleg met Master Steve heeft Beuk gevraagd of het mogelijk zou zijn of hij zijn examen voor 4e dan door GM Nicholls in Engeland kon laten afnemen (voor, tijdens of na de UK British Open). Beuk heeft al vanaf 2007 jarenlange internationale ontmoetingen (op EK’s, WK’s, seminars, internationale toernooien en nu al de 4e keer op de UK Championship) bijgewoond met Master Steve waar GM Nicholls ook aanwezig was. Door diverse uitreikingen van overall prijzen en EK en WK titels is zijn naam niet onbekend internationaal. Tijdens een onderlinge ontmoeting op de Europese Kampioenschappen in Moldavië hebben Master Steve en Beuk dit overlegd met GM Nicholls en hij heeft hiervoor een akkoord gegeven. Prachtig dat dit mogelijk is door de bijzondere vriendschap tussen GM Nicholls en Master Steve. Beuk heeft dit niet zomaar gevraagd, maar juist om het uiterste uit zichzelf te halen en de lat ook hoog te leggen, want hoe mooi is het als je slaagt bij je eigen Master maar ook bij de Grand Master die wereldwijd het gezicht is van de ITF (Choi Jung Hwa).

Formeel heeft Beuk het ook aangegeven bij het bestuur van ITF Royal Dutch en moest hij het ook overleggen met zijn partner, want die moet wel naar Engeland kunnen en gaan!

Dat was gelukkig geen probleem, zijn maatje Otto van Elzelingen is al een keer zijn dangraadpartner geweest.

Dat werd bikkelen. Elke week maximaal geven, sets bedenken, oefenen, uitvoeren, feedback vragen, bijstellen etc. Prachtig dat je clubgenoten, zoals Dirk, feedback kunnen geven en meegeholpen hebben om de oefeningen te verfijnen en het maximale uit je zelf te kunnen halen.

Vrijdagavond 23 oktober kreeg Beuk te horen dat zijn examen de volgende dag rond 9.00 uur in de ochtend tijdens de start van de British Open zal plaatsvinden. Diezelfde avond hebben Beuk en Otto in de gang van het hotel en in de fitnesszaal de laatste puntjes op de i gezet en natuurlijk moest de nodige spanning eruit. Maar zelfs op de boot is er getraind.

Op 24 oktober, op de dag van de British Open, waren we allemaal gereed voor de grote dag van het toernooi en Beuk en Otto waren al warm gedraaid. 9.00 uur werd 10.00 uur. Het toernooi was gestart en jawel Otto moest ook starten met het onderdeel tuls! Zo ook voor hem een prachtige spanningsboog om maximaal scherp te staan. En ja, nadat zijn poule klaar was, waar hij overigens goud heeft gehaald, werd hij direct verwacht in een aparte dojang van de K2 Arena. Daar kon hij nog even acclimatiseren voor het grote moment.

Master Steve heeft enkele hogere dangraadhouders (Alison, Lisanne, Priscilla en Dirk) van Suokjang uitgenodigd om voor de mentale ondersteuning te zorgen. Enkele minuten na 10 uur kwam GM Nicholls met een van zijn assistenten Sabum Lee Hollingsworth VI Dan en SM Steve binnen.
Uiteraard werd er gestart met tuls. Beuk heeft 8 tuls gelopen op volle kracht, met tussendoor een kleine drinkpauze. Na een korte pauze werd er één commando gegeven en moest hij achter elkaar op tempo de  verplichte sets; Ibo-, Ilbo-, Ban jayoo- en Jok gi matsoki (1 en 2 staps, 3 fase half vrij sparren hand en voet), eigen set hand-voet, eigen set voet-voet, springtechnieken én daarna nog zelfverdediging mes (Hosinsul Knal) doen.

De uitslag van zijn examen zou pas einde van de dag bekend gemaakt worden. De reden is om de formaliteit van de toernooiregels na te leven. Beuk moest namelijk nog starten op het toernooi en dan zou hij met de tuls in problemen komen mocht hij slagen. Wel was er ruimte voor een evaluatie. Prachtig dat hij complimenten kreeg over zijn groei. GM Nicholls haalde nog even aan dat hij hem al vele jaren kent en hij het mooi vond om te zien dat Beuk een groei heeft doorgemaakt en juist oog heeft voor de details in zijn tuls. Na het formele afgroeten was adrenaline nog wel aanwezig, maar de spanning was eraf. Nu weer scherp staan op het toernooi!

IMG_7999Na 3 rondes (weer 6 tuls) te hebben gelopen, een bronzen plak, 4  rondes sparren van 2 x 2 minuten en nog een verlenging, een gouden plak, kwalificeren met power breaking en daar ook eerste worden (dit was zijn Kyepka!) en dan nog de kers op de taart de overall Champion beker, was het nog niet klaar. Tijdens deze bekeruitreiking werd er formeel door GM Nicholls medegedeeld dat hij was geslaagd voor zijn 4e dan! Een absolute primeur voor Suokjang maar ook voor ITF Royal Dutch dat een lid examen heeft gedaan onder GM Nicholls. Je mag dan wel zeggen dat deze dag méér dan geslaagd is! Je hebt top gepresteerd Sabum Beuk, je graad is meer dan verdiend!
Op dinsdag 27 oktober op de vereniging van Suokjang heeft Beuk zijn 4e dan zwarte band overhandigd gekregen door Master Steve. Draag hem met trots en zet de morele waarden voort, ‘the Tenets’ waar Taekwon-Do beoefening op gebaseerd is.

Volgend
Vorig