CTO training o.l.v. sabum Henk Schaaij

Vrijdag 10-06-2016 Taekwon-Do dojang in Leiderdorp; 

Ik ben uitgenodigd door sabum Henk Schaaij om een training bij boosabum Martijn te volgen en om  wat foto’s en wat feitjes te noteren en deze op onze Royal Dutch site te zetten.

_DSS8651Hallo sabum Henk, hoe zit je nieuwe band ?
Hij zit wel lekker een beetje strak en stug maar voor de rest voel hij goed aan.

Sabum Henk, waarom ben je hier ?
Ik ben hier omdat het hoofdbestuur het nodig vind dat personen, die in het CTO team zitten, zo af en toe een gasttraining verzorgen bij een Taekwon-Do school van onze Royal Dutch stichting.

Wat is hier de doelstelling  van?
Dat de aangesloten scholen de technieken, die het CTO voorstaan ook uitvoert.

Wil je hier vanavond bepaalde technieken overbrengen, zo ja welke dan wel?
Ik wil vanavond eerst de leerlingen observeren  en daarna eventueel gaan corrigeren. Ik wil vooral naar de sine wave gaan kijken, de voorwaartse – en de ronde trap en de lange en de korte standen.

Ga je ook met boosabum Martijn overleggen wat betreft deze technieken?
Natuurlijk ga ik met boosabum Martijn in overleg . Boosabum Martijn komt altijd naar de centrale trainingen en hij is van de meeste technieken op de hoogte. Ik ben hier alleen om de puntjes op de bekende i te zetten! En voor de leerlingen kan het ook eens leuk zijn,  dat er een andere leraar les komt geven, zodat er andere oefenstof wordt aangeboden.

De volgende vraag is aan boosabum Martijn, waarom is sabum Henk Schaaij hier?
Sabum Henk heeft aan mij gevraagd of hij een keer mijn school mocht bezoeken. Wij zijn een pas startende school, zodat wij wel wat steun van de stichting kunnen gebruiken.

Weet je ook wat sabum Henk hier komt doen?
We hebben niet van tevoren overlegd wat sabum Henk voor training gaat geven. Ik ga het wel volgen vanaf de zijkant. Sabum Henk heeft vanavond de leiding, en ik ga hem assisteren.

Heb je nog specifieke vragen vanavond wat betreft Taekwon-Do technieken aan sabum Henk?
Ik heb daar nog niet over nagedacht maar tijdens de les komen die van zelf wel aan de orde.

De training start onder leiding van sabum Henk. Naast Henk waren ook boosabum Rico Brand en Aeneas Inta aanwezig. Dit zijn assistent-jeugdtrainers van Taekwon-Do Leerdam. Ook waren nog 3 leerlingen van sabum Henk aanwezig.

De jeugd krijgt onder leiding van sabum Henk een pittige warming up voorgeschoteld. Hierna komt het rekken en strekken aan de beurt. Lange en korte standen en de sine wave, Saja Jirugi en Saju Makgi . Sabum Henk geeft les tot de 4e tul .Boosabum Rico geeft les  tot de 2e tul. Hierna gaat sabum Henk verder met sparringsoefeningen. Diverse oefeningen met voet en vuist komen aan de orde . Boosabum Martijn en boosabum Rico assisteren hierbij . Aan het einde van de les een korte cooling down en wat ontspanningsoefeningen. Zo eindigt de les van de jeugd.

Om 20.15 starten we met de seniorenstudenten. Ook hier heeft sabum Henk een leuke warming up voorbereid. Iedereen heeft een vaste partner en na diverse oefeningen zijn de spieren wakker.

Boosabum Rico mag de spieren maximaal gaan oprekken zodat we het maximale uit de Taekwon-Do technieken kunnen halen. De kleine kussentjes worden bestookt met de vuisten en de voeten. Sabum Henk en boosabum Rico laten diverse combinaties zien op de kussentjes . Zowel technisch dan wel met power moeten de combinaties worden uitgevoerd. Dit valt niet mee, maar herhalen is de kunst en de kracht van Taekwon-Do. Dan alleen kun je de kunst van Taekwon-Do gaan beheersen.

De tuls komen ook aan de orde, gezamenlijk lopen ze tot de 3etul. Hierna worden er twee groepen gemaakt. Boosabum Rico gaat verder met de lagere banden. Sabum Henk gaat met de hogere banden aan de slag en loopt tot en met de 6e tul . Al met al was het al 21.30 geworden en was het tijd voor een cooling down en ook wat ontspanningsoefeningen. Om 21.45 werd er afgegroet .

Ik heb het vanaf de zijkant gevolgd en veel foto’s gemaakt  en heb iedereen zien  genieten van de gevarieërde training . Na afloop van de training heb ik aan velen gevraagd wat ze van de training vonden .  Alleen maar positieve geluiden hoorde ik.  Sjapo sabum Henk en zijn assistenten voor deze geweldige leuke avond! Ik vond het ook een geweldige leuke avond als je al die fanatieke sporters zag presteren, wat een kanjers!

Ook boosabum Martijn vond het een geweldige avond  en vond dat hij weer wat wijzer was geworden. En zo je zie maar dat je altijd wat van Taekwon-Do leert . Het is een prachtige sport waar je ook in het burgerleven een prachtig paspoort voor het leven krijgt.

Boosabum Arie Hoogendoorn

_DSS8750

Volgend
Vorig